De ce sa bei vin in cantitati moderate?

Iata beneficiile consumului zilnic moderat de vin:

1. Resveratrolul este un antioxidant foarte benefic pentru sanatatea tenului, avand un efect real anti-imbatranire, contribuie la cresterea colesterolului bun (HDL) si are proprietati antiinflamatorii, ajuta la mentinerea elasticitatatii tenului si minimizeaza ridurile si liniile de expresie. De asemenea, resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si dementei.
Important: efectul de infrumusetare nu a fost constatat decat in cazul unui consum moderat de vin.

2. Persoanele care consuma 1-2 pahare pe zi cu vin rosu manifesta cu 44% mai putine raceli decat cei care nu consuma vin.

3. Consumul excesiv de alcool este in general daunator organismului, fiind considerat un risc de hipertensiune. Cu toate acestea, doua pahare de vin rosu (250 ml) servite in timpul mesei scad presiunea arteriala la persoanele afectate de hipertensiune.

4. Consumul regulat reduce cu 30% riscul de boli de inima
Vinul rosu are un continut ridicat de tanin, care previne bolile cardiace. Cel mai mare procent de tanin se regaseste in vinul rosu din sud-vestul Frantei, asa ca data viitoare cand esti la restaurant studiaza cu atentie meniul de bauturi. De asemenea, vinul rosu creste colesterolul de tip HDL (colesterolul „bun”). Daca bei vin in fiecare seara, nu mai mult de un pahar, vei diminua riscul de atac de cord cu pana la 30%.

5. Melatonina prezenta intr-un pahar de Cabernet Sauvignon, Merlot servit inainte de culcare ajuta la imbunatatirea somnului pe timpul noptii.

6. Vinul rosu poate preveni debutul si progresia aterosclerozei. Atat alcoolul cat si polifenolii prezenti in vinul rosu favorizeaza formarea de oxid nitric, cu rol foarte important in reglarea tonusului vascular.

7. Desi intr-o cantitate mica, vinul contine si fluor, un mineral care poate preveni cariile dentare si mentine smaltul dintilor. Cercetatorii de la Centro Nacional de Investigación Española de Madrid au concluzionat ca consumul de vin rosu este bun pentru dinti. Potrivit oamenilor de stiinta, se datoreaza faptului ca contine o substanta numita polifenol. Aceasta substanta impiedica bacteriile sa se lipeasca de dinti. Aceasta inseamna ca aveti mai putine sanse sa aveti tartru sau carii.

8. Potasiul ajuta la reglarea ritmului cardiac si are un rol important in reglarea nivelului de zahar in sange si in producerea de energie. O revizuire din 2017 in Circulation sugereaza ca etanolul si polifenolii din vin pot ajuta impreuna la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare cronice, in mare parte bolile de inima. Si resveratrolul antioxidant ar putea ajuta cu beneficiile stimulatoare ale inimii in urma unui pahar de vin seara – in special soiurile rosii.

9. Marinata in vin rosu timp de doua ore, carnea la gratar poate avea cu pana la 88% mai putine substante cancerigene.

10. Totusi, printre cele mai importante motive pentru consumul vinului raman imbunatatirea digestiei, stimularea apetitului si reducerea anxietatii, creand conditii favorabile pentru socializare alaturi de prieteni, dar si persoane mai putin cunoscute.

Un studiu din 2019 in jurnalul Gastroenterologie a descoperit ca persoanele care beau vin rosu aveau o varietate mai mare de bacterii bune in intestinele lor in comparatie cu persoanele care nu beau vin rosu. Cercetatorii nu au vazut acelasi efect cu vinul alb sau alte tipuri de alcool, potrivit studiului a peste 900 de gemeni de sex feminin. Avand mai multe bacterii diverse (si o proportie mai mare a unor tipuri, mai degraba decat altele), se crede ca ajuta la digestia alimentelor, la functia imunitara si la administrarea greutatii.

11. Poate sa prelungeasca durata viietii
Persoanele care beau vin in mod frecvent au o rata de mortalitate cu 34% mai redusa decat cele care prefera berea sau alte tipuri de alcool. Si efectele pozitive nu se limiteaza la o viata mai lunga.  Vinul rosu previne si aparitia semnelor imbatranirii.

12. Poate sa previna arsurile solare
Vinul protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Datorita continutului de flavonoide, vinul opreste reactiile chimice de la nivelul pielii care sunt declansate de expunerea la soare. Pielea nu se va mai inrosi la fel de des si va fi mai usor sa te bronzezi uniform.

13. Poate sa previna diabetul
In urma studiilor realizate s-a constatat ca persoanele care beau un pahar de vin pe zi au un risc cu 40% mai redus de a avea diabet de tip 2. De asemenea, consumul moderat de vin este permis si in majoritatea cazurilor in care persoanele sufera deja de diabet pentru ca previne complicatiile asociate cu aceasta afectiune. Potrivit specialistilor, daca persoanele in cauza consuma un pahar de vin rosu sau alb in fiecare seara vor obtine o reducere a nivelului de colesterol si un somn mult mai linistit.

14. Pierdere in greutate
Cercetarile facute de Universitatea de Stat din Washington arata ca consumul de vin rosu te poate ajuta sa slabesti. Da, am spus-o. Cercetatorii au descoperit ca strugurii folositi pentru vinul rosu contin un tip de antioxidant numit resveratrol. Cand vrei sa slabesti, resveratrol este cel mai bun prieten al tau. In studiu, bautorii de vin rosu erau de asemenea mai putin susceptibili sa fie obezi si aveau un nivel mai scazut de colesterol LDL decat cei care nu erau bautori. Si nu trebuia sa fie o bautura zilnica. Cercetatorii au descoperit ca a bea vin rosu chiar si o data la doua saptamani a fost suficient pentru a se vedea efectul.

15. S-ar putea sa intareasca oasele
Cercetatorii au descoperit ca un consum exagerat de alcool pare a fi legat de osteoporoza (o subtierea si slabire a oaselor); cu toate acestea, studiile au descoperit ca oasele pot fi mai puternice la femeile aflate la menopauza care au in medie aproximativ o bautura la activ, pe zi. Un studiu din 2017 in ”PLoS One” sustine concluzia ca bautul usor este asociat cu o mai buna densitate osoasa la femeile aflate in postmenopauza.
„Au crescut cifra de afaceri osoasa, semn de remodelare osoasa, care ajuta la construirea de oase noi si la prevenirea pierderilor osoase”, spune dr. Arthur. Dar, subliniaza, de asemenea, „Alcoolul poate afecta absorbtia calciului in stomac, ceea ce poate afecta in timp capacitatea de a construi oase puternice.” Cel mai important lucru de stiut este faptul ca activitatea fizica regulata joaca un rol esential in mentinerea oaselor puternice si sanatoase.

16. Creierul ar putea ramane mai ascutit pentru mai mult timp
Este adevarat ca functia creierului poate scadea odata cu inaintarea in varsta. Dar aportul moderat de alcool – de exemplu, prin consumul unui pahar de vin noaptea – poate fi asociat cu o scadere mai lenta. O analiza care a implicat aproape 1.500 de persoane, care a fost publicata in 2014 in revista ”Clinical Nutrition”, a constatat ca persoanele de 65 de ani sau mai mari, care se bucurau de bauturi alcoolice in cantitati mici pana la moderate, in special vinul, aveau un volum total mai mare de creier decat nebautorii.
In timp ce volumul total al creierului nu este exact acelasi cu functia cognitiva, iar studiul nu poate dovedi ca alcoolul a fost motivul constatarii, creierul este cunoscut ca se atrofieaza cu afectiuni precum boala Alzheimer si dementa, deci un volum total mai mare de creier este un semn bun.

Inapi la toate
Articole recente